Selecteer een pagina

Gaat dat zien: 100 op een Hoop, de theatershow van 2021. Een wervelende show met zang, dans, muziek en prachtige decors waarin de geschiedenis en de toekomst van Veldhoven wordt verbeeld. Een prachtig eerbetoon aan de 100e verjaardag van Gemeente Veldhoven. Te zien in Theater De Schalm, van 7 t/m 12 oktober 2021. 

VELDHOVEN – 100 op een Hoop is een grootse productie die Cultureel Veldhoven verenigt. Er doen enorm veel talenten mee die onder andere komen uit de vele harmonieën, zangkoren, musicalverenigingen en dansverenigingen die Veldhoven rijk is. De spectaculaire decortechnieken maken de show tot een lust voor het oog. Het is een voorstelling die je maar eens in de 100 jaar kunt maken en meemaken.

Mensen raken

Voorzitter – 100 op een Hoop – Kristel Gijsbers licht toe hoe het allemaal begon. “De gemeente vroeg ons iets te organiseren dat cultureel Veldhoven met elkaar verbindt. We heetten op dat moment nog De Veldhovense Revue en hebben natuurlijk veel ervaring. We hadden er meteen veel zin in en gingen direct aan de slag, samen met de gemeente, Art4U en Theater De Schalm.”

Productieleider Marie-Jose Stravens vult aan. “Er werd een artistiek team samengesteld met de verantwoordelijken voor script, regie, muziek, choreografie, decor, beeld, licht en geluid, kostuums, grime en kapsels. Gelukkig paste het project in de agenda van regisseur en scriptschrijver Peter van Aar. We wilden graag met hem samenwerken omdat hij al veel mooie theaterproducties op zijn naam heeft staan. Wat ons aanspreekt is zijn beeldende, poëtische en ritmische manier van schrijven. Zijn teksten zijn erg beeldend en zing je als vanzelf mee. Peter weet mensen te raken meteen pallet aan emoties in zijn producties. Er is in dit stuk alle ruimte voor een lach en een traan; het prikkelt je, het raakt je.”

Echt compleet

Kristel Gijsbers: “Al snel ontstond het idee om allerlei hoogtepunten in de geschiedenis van Veldhoven aan bod te laten komen. Dat gaf Peter voldoende richting voor een eerste onderzoek. Hij zocht, las, bekeek beelden, interviewde mensen en verwerkte zijn bevindingen in het script voor 100 op een Hoop.”

Marie-Jose Stravens: “De voorstelling is zo goed als klaar… We zijn natuurlijk nog druk aan het repeteren om alles er ook zo goed als mogelijk in te slijten. Overigens, we spelen het met ‘maar’ liefst 70 individuele talenten, 3 koren en een muzikale afvaardiging van Harmonie L’Union Fraternelle, de jeugd van het Ratatouille Theater en enkele danseressen van Cardo. En als mooie kers op de taart speelt er ook een aantal bewoners van Severinus mee. Zij maken het feest echt compleet. Dit alles begeleid door een 7-koppige superband.”

Echt supervet

Het verhaal van 100 op een Hoop is gesponnen rond de herinneringen van Oma van Veldhoven, zij viert haar 100e verjaardag. Samen met haar zoon en kleindochter blikt ze terug op 100 jaar Veldhoven: op historische gebeurtenissen, markante Veldhovenaren, mooie herinneringen en verdrietige anekdotes. De rol van Oma van Veldhoven wordt gespeeld door Dorien Meulendijks: “Ik heb 5 keer meegedaan aan de Veldhovense Revue. Daar heb ik prachtige herinneringen aan. In mijn rol als Oma van Veldhoven overzie ik 100 jaar Veldhoven en dat komt tot leven op het podium. Inspiratie om een fijne oma neer te zetten kreeg ik in de Merefelt. Daar ben ik veel geweest als mantelzorger voor mijn moeder en heb ik lichaamshouding, gebaren en maniertjes van de bewoners bestudeerd. Dat gebruik ik nu volop voor Oma van Veldhoven.”

Guus de Koning van Ratatouille speelt verzetsjongen. “Ik heb nog nooit in zo’n groot theater als De Schalm gestaan. Echt supervet. Ik denk wel dat ik zenuwachtig ben, maar dan haal ik, voordat ik opga, een paar keer diep adem en zeg 3 keer tegen mezelf: ‘Niet denken maar doen!’ Zodra ik mijn eerste zin heb gezegd, komt alles goed.”

Mohsen Mehrafrouz speelt Faruk Aldhiki Bin Azeem al Al-Hasaka, de vriend van de kleindochter van oma. Mohsen: “Ik wist niet dat Veldhoven 100 jaar oud is! Hoe ziet Veldhoven er wel niet uit als we nog eens 100 jaar verder zijn. Sinds mijn 13e maak ik al muziek en als nieuw lid van de Nederlandse gemeenschap vind ik dit de gelegenheid om mijn talenten te tonen. Het is ook een mooie goede manier om mijn Nederlands te verbeteren en nog meer geïntegreerd te raken in de samenleving.”

Kom dat zien! In oktober gaan de voorstellingen van start, dan kan iedereen zien hoe de Veldhovense cultuurinstellingen hun krachten en talenten bundelen in de wervelende theatershow ‘100 op eenHoop’.? 7 – 12 oktober 2021 Theater De Schalm, Meiveld 3 Veldhoven? Informatie: www.hetconcertvandeeeuw.nl? Toegangskaarten kosten 25 euro en zijn te koop bij Theater De Schalm: online en aan dekassa.

Frank Coppens.

Een lach en
een traan; 
het prikkelt je, 
het raakt je!